Furtunile de scurtă durată din ultimele zile au provocat numeroase pagube din cauză că foarte mulţi copaci sau crengi au căzut pe maşini şi pe case. Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită, dar pagubele materiale au fost consistente. Astfel, numai în timpul furtunii de miercuri seară 20 de maşini au fost avariate şi zeci de copaci au căzut pe carosabil, reprezentând un real pericol pentru locuitorii din zonele afectate. Asemenea accidente au loc din cauză că arborii nu au fost curăţaţi de crengi sau, acolo unde este cazul, tăiaţi.
Angajaţii administraţiilor domeniilor publice din cele şase sectoare ale Capitalei ar trebui ca în fiecare an să cureţe peste 30.000 de copaci. De cele mai multe ori însă, ei sunt împiedicaţi să-şi facă treaba chiar de locatarii care sunt puşi în pericol de copacii care stau gata să se rupă la primul vânt. „Mergem în teren pentru a tăia crengile unui copac sau pentru a tăia unii copaci uscaţi parţial şi care pot fi doborăţi în caz de furtună.
În cele mai multe cazuri suntem chemaţi chiar de locatari, dar când ajungem ni se întâmplă frecvent ca vecinii reclamanţilor să se opună”, a spus Marius Ambrozie, directorul ADP din Sectorul 1. El a adăugat că principalul motiv pentru care locuitorii nu sunt de acord cu tăierea crengilor sau cu defrişarea este faptul că rămân fără umbră, mai ales pe timp de vară. Un alt motiv ar fi şi cel estetic, mulţi copaci acoperind imaginea dezolantă a blocurilor cenuşii.
„Îi înţeleg că au nevoie de umbră, mai ales pe căldurile astea, dar oamenii trebuie să înţeleagă faptul că se află în pericol. În caz de furtună, copacul ce-i proteja de caniculă poate să le spargă geamurile şi pot apărea victime. Noi mergem cu legea în mână şi, orice ar spune locatarii, ne facem treaba”, a spus şi Constantin Zidaru, şeful ADP din Sectorul 6.
Unii bucureşteni spun că aceste curăţări ale copacilo