În urma unui ordin al ministrului Sănătăţii, cea mai mare unitate sanitară din judeţul Constanţa este nevoită de desfiinţeze 70 de paturi. Reducerile se fac în numele eficientizării.
Din totalul de 1.370 de paturi, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa va rămâne cu 1.300. 70 de paturi minus, pentru un spital în permanenţă supraaglomerat, este destul de mult, deşi numărul redus nu pare mare. Decizia a fost luată ca urmare a unui ordin al Ministerului Sănătăţii, în vederea eficientizării spitalelor, înainte de transferul către autorităţile locale. Echipe ale ministerului s-au deplasat în teritoriu la finele lunii februarie şi au efectuat o analiză a unităţilor sanitare cu paturi.
Medicii nu vor fi demişi
La Spitalul Judeţean, personalul medical nu va avea de suferit de pe urma acestei măsuri. Angajaţii în halate albe vor fi redistribuiţi în cadrul spitalului, după cum afirmă conducerea unităţii sanitare. Structura organizatorică a fost aprobată, astfel că două paturi vor fi reduse la secţia de ATI, 15 la Ginecologie, 10 la Neonatologie, câte cinci la Clinica medicală 3, Neurochirurgie şi Endocrinologie şi câte 10 la secţiile de Pediatrie 1 şi 2. O parte din şefii secţiilor care vor fi supuse procesului de restructurare susţin că nu au fost înştiinţaţi de acest lucru. Alţii nici măcar nu sunt de acord cu aceste modificări, despre care spun că pot duce la apariţia infecţiilor nosocomiale. „Spaţiul la secţia noastră este insuficient. Aglomeraţia la mamă şi copil, plus starea de igienă necorespunzătoare favorizează apariţia infecţiilor. Până acum nu am avut, dar pot apărea. Am semnalat şi în scris şi ni s-a promis că vom intra în reparaţii", a precizat dr. Lazăr Irimiea, şeful secţiei de Obstetrică-ginecologie 2. Nici pacienţii nu sunt de acord cu această măsură. „După ce că oricum stăm înghesuiţi, ei mai vor să şi reducă paturile? Nu este pos