La 17 iunie 1990, presa străină anunţa încetarea violenţelor din Capitală şi relata câteva dintre isprăvile ortacilor. Redăm mai jos un fragment semnat de Owen Bennett-Jones pentru Financial Times şi publicat în volumul "Revoluţia română văzută de ziarişti americani şi englezi" (Editura Evenimentul, 1991)
"Guvernul român a restabilit controlul pe străzi în cursul nopţii precedente, după 38 de ore de violenţă ale minerilor pe străzile Bucureştiului (...).
Acţiunile violente neîncetate ale minerilor au lăsat o atmosferă de intimidare în oraş. Acestea au obligat activiştii antiguvernamentali şi partidele de opoziţie la supunere.
Un martor ocular a descris ziua de joi, când minerii au molestat la întâmplare sute de persoane, drept «prima zi a noii dictaturi»".
La Paris, dl Laszlo Tokes, preotul de origine maghiară care a fost iniţiatorul timişorean al Revoluţiei din decembrie, a spus că au existat condiţii pentru o a doua Revoluţie. Unii dintre mineri, mai înainte, au nesocotit o înţelegere de a se retrage şi au atacat reprezentanţi străini de presă în dreptul Universităţii şi au încercat să ia cu asalt Hotelul Intercontinental.
VIOLENŢE DIRIJATE
Devine din ce în ce mai limpede că violenţele lor au fost conduse cu grijă. Au atacat locuri-cheie, ca de exemplu birourile centrale ale principalelor două partide de opoziţie şi birourile ziarului România liberă, cel mai important ziar antiguvernamental, ale căror adrese este puţin probabil să le fi fost cunoscute. Unii membri ai opoziţiei susţin că au recunoscut cadre ale temutei Securităţi îmbrăcate în straie de mineri.
Ministrul de Externe al Marii Britanii l-a chemat pe însărcinatul cu afaceri al României la Londra, înmânându-i un protest în legătură cu atacurile violente la adresa opoziţiei.
Trimisului României, Nicu Bujor, i s-a comunicat energica dezaprobare a jefuirii locui