Liderii comunitari deschid joi, 17 iunie, summit-ul european de la Bruxelles. Guvernarea economică este dezbătută de câteva luni de zile la toate nivelele şi în toate instituţiile europene, ea întregeşte Pactul de Stabilitate al zonei euro cu noi sancţiuni şi prevede aprobarea la Bruxelles a bugetelor naţionale, transmite corespondentul RFI în capitala Belgiei, Mihaela Gherghişan.
Liderii comunitari deschid joi, 17 iunie, summit-ul european de la Bruxelles. Guvernarea economică este dezbătută de câteva luni de zile la toate nivelele şi în toate instituţiile europene, ea întregeşte Pactul de Stabilitate al zonei euro cu noi sancţiuni şi prevede aprobarea la Bruxelles a bugetelor naţionale, transmite corespondentul RFI în capitala Belgiei, Mihaela Gherghişan (audio).
Un consens asupra acestui dosar a fost găsit destul de dificil, mai ales că diferenţele de opinie franco-germane privind complexitatea acestei guvernări au îngreunat pe alocuri dialogul, dar dosarul este ca şi rezolvat.
Liderii europeni vor aproba cu aceeaşi ocazie şi strategia de revigorare economică a Uniunii, numită Europa 2020 şi născută din cenuşa defunctei şi ineficientei Strategii de la Lisabona.
Deputaţii europeni au votat însă miercuri la Strasbourg o rezoluţie, prin care cer ca această Europa 2020 să conţină un obiectiv general de 3% din PIB alocat cercetării şi dezvoltării, ca şi obiective obligatorii în ceea ce priveşte emisiile de gaze cu efect de seră şi reducerea la jumătate a sărăciei în UE.
În fine, taxele introduse asupra tranzacţiilor bancare vor face şi ele obiectul unui compromis european, cu toate că la început, anul trecut, când Germania propunea aceasta, multe state membre erau împotrivă.
În mare, este vorba despre răscumpărarea împrumutului, pe care statele l-au făcut băncilor în 2008, la începutul crizei financiare. Comisia Europeană va fi invita