Temperaturile ridicate grăbesc alterarea alimentelor şi cresc riscul de infecţii cu manifestări severe. Produsele alimentare cu cel mai mare potenţial de contaminare sunt lactatele, preparatele pe bază de ou şi fructele de mare.
Afecţiuni digestive acute, toxiinfecţiile alimentare sunt frecvente vara. Temperaturile de peste 30 de grade Celsius cresc riscul ca produsele de patiserie sau din carne pe care le cumpărăm pe stradă să fie alterate. Dacă acestea au intrat în contact cu mâini murdare, cu insecte ori cu animale, pericolul de apariţie a infecţiei este şi mai mare, pentru că, la cald, germenii se înmulţesc mai repede.
Indiferent că este vorba de un virus, de o bacterie sau de un parazit, un asemenea microorganism secretă o toxină iritantă pentru tubul digestiv. Există circa 250 de tipuri de toxine, care pot duce la neplăcutele simptome: senzaţie de vomă şi vărsături, diaree, durere de cap, stare de slăbiciune şi chiar febră.
Aceste manifestări pot să apară de la 30 de minute şi până la 48 de ore de la consumarea alimentului, iar severitatea lor depinde atât de tipul de toxină, cât şi de cantitatea de aliment consumat.
Sugarii, obligatoriu la medic
Cei mai vulnerabili în cazul unei asemenea infecţii sunt copiii, femeile însărcinate, vârstnicii şi persoanele cu boli cronice ori cele cu imunitate scăzută.
„Este obligatoriu ca părinţii să se prezinte la medic în cazul în care sugarii şi copiii mici au semne de toxiinfecţie, precum scaunele apoase, întrucât cei mici sunt mai expuşi riscului de deshidratare şi au nevoie de un tratament personalizat", atrage atenţia medicul de familie Călin Ciubotaru.
„În cazul copiilor mai mari şi adulţilor, prezentarea la medic este necesară doar în situaţiile în care persoana are diaree invazivă, adică cu sânge sau cu cantităţi crescute de mucus sau dacă are dureri abdomi