Bulgaria, care a refuzat, practic, participarea la constructia in comun a centralei atomice Belene si a oleoductului Burgas-Alexandropolis, poate pierde inclusiv proiectul South Stream. Gazprom a anuntat ca a inceput pregatirea documentatiei tehnico-economice pentru traseul alternativ pe teritoriul Romaniei. In context, Nezasivimaia gazeta este de parere ca Rusia trebuie sa-si regandeasca politica in Balcani, iar Romania e una din optiuni.
Kommersant scrie ca din apele Marii Negre, conducta South Stream va iesi nu in Bulgaria, ci in Romania. Pana acum, aminteste cotidianul, Gazprom intentiona sa construiasca in Romania o simpla ramificatie de la conducta principala.
„Gazoductul va iesi pe malul bulgaresc si Romania nu va fi cu siguranta tara de tranzit”, spunea in aprilie 2010 seful companiei ruse, Aleksei Miller. Dar la sfarsitul saptamanii trecute, seful diplomatiei bulgare, Marin Raikov, a declarat ca South Stream „ridica numeroase semne de intrebare” si ca proiectul concurent, Nabucco, este mai important pentru tara lui. Autoritatile ruse, noteaza Kommersant, nu au comentat demersul Sofiei.
In schimb, pozitia Gazprom s-a schimbat radical. „Am avut o discutie foarte deschisa si la subiect cu domnul Videanu. Am vorbit despre posibila participare a Romaniei la proiectul South Stream”, a anuntat pe 16 iunie Aleksei Miller dupa o intilnire la Moscova cu Adriean Videanu.
Directorul firmei de consultanta East European Gas Analysis, Mihail Korchemkin, spune ca Gazprom mai are si alte disesiuni cu Bulgaria. Partile negociaza prelungirea unuia dintre cele doua contracte de livrare a gazelor naturale dupa 2010. Sofia insista pe excluderea din schema a intermediarului Overgaz Inc.
Teoretic, apreciaza expertul, partile pot ajunge la un compromis in privinta South Stream: gazoductul poate merge pe doua tronsoane prin Bulg