24 de elevi din mai multe judeţe ale ţării se întrec pentru a obţine un loc final în lotul naţional de informatică care va reprezenta România în competiţiile internaţionale din acest an. Aceştia au fost selectaţi dintre 36 de participanţi. Tinerii informaticieni vor să îşi continue studiile universitare în străinătate
Tinerii informaticieni prezenţi în aceste zile la Alba Iulia sunt consideraţi cei mai buni din ţară şi au fost selectaţi dintr-un număr de 36 de elevi participanţi la lotul lărgit. „Elevii fac parte din loturile restrânse, care s-au format în urma taberei de pregătire din mai de la Focşani“, a precizat Constantin Gălaţan, coordonatorul lotului naţional de informatică.
Timp de o săptămână tinerii informaticiani trebuie să facă faţă probelor de baraj în urma cărora se vor alege elevii care vor participa la competiţiile internaţionale din 2010. Problemele care îi vor departaja au fost concepute de 15 cadre didactice şi studenţi.
„Problemele de aici au avut un nivel de dificultate acceptabil. Simt asta pentru că eu bazele le-am pus demult. Acum tot ce fac este să actualizez datele, să acumulez noi cunoştinţe“, a afirmat Victor Ionescu, elev în clasa a X-a la Liceul de Informatică din Bucureşti. Victor s-a întors acasă până acum cu numeroase premii internaţionale printre care două medalii de aur şi una de bronz.
„M-am descurcat şi nu prea. Mie mi s-au părut problemele cu un grad de dificultate destul de crescut“, a precizat Cezar Mocan, 17 ani, Bucureşti.
Cinci ore de studiu zilnic
Pasiunea pentru calculatoare înseamnă, pentru tinerii informaticieni, în medie, 5 ore de studiu pe zi. „În jur de 5 ore le dedic zilnic acestei pasiuni. Am avut primul calculator prin clasa I şi de atunci m-a interesat acest domeniu. Progamarea am început-o în clasa a III-a. Din clasa a IV-a particip la competiţii“, a sp