Cu toate ca piata de telecomunicatii a inregistrat anul trecut o scadere de circa 20%, proprietarii de operatori mici de cablu TV, Internet ori telefonie fixa solicita preturi similare cu cele de acum doi, trei ani pentru vanzarea companiilor pe care le detin, a afirmat Ovidiu Ghiman, director executiv de strategie si dezvoltarea afacerii la Romtelecom, in cadrul unui eveniment organizat de Ziarul Financiar.
Dupa ce la inceputul acestui an a finalizat achizitia New Com Telecomunicatii, compania NextGen, lansata in 2008 si detinuta de Romtelecom, a cumparat in ultimele saptamani alti patru operatori de telecom, care au adus in jur de 60.000 de clienti operatorului, NextGen avand in prezent circa 160.000 de utilizatori.
Insa negocierile pentru achizitii nu sunt tocmai simple, avand in vedere ca unii proprietari de retele solicita preturi care erau posibile in urma cu doi, trei ani cand serviciile de telecomunicatii inregistrau cresteri importante ale veniturilor.
„Operatorii mici vor sa incaseze un pret cat mai mare, sunt situatii cand preturile mentionate nu au nicio legatura cu un plan de afaceri sau o profitabiliate pe care si-o doreste cumparatorul. Cei care vand isi trateaza uneori companiile ca pe cele de real estate, adica spun ca au investit un euro per abonat si ar vrea sa vanda pentru cinci euro. Uneori sunt nevoit sa intreb vanzatorul daca ar mai face acea tranzactie daca ar fi in locul meu”, explica Ovidiu Ghiman.
El adauga ca in general companiile mici sunt evaluate la un pret per client, iar in cazul celor mai mari se discuta si de multipli de profit.
In majoritatea cazurilor NextGen negociaza achizitii de companii care au operatiuni intr-o localitate sau doua, care ofera un serviciu sau mai multe (cablu TV, internet, telefonie fixa) si care au un potential de crestere limitat din cauza lipsei de acces la finantare pentru