Băncile s-au săturat să rămână cu banii nerambursaţi aşa că au decis să închidă robinetul împrumuturilor în alte monede decât cea naţională. Neputinţa românilor de a-şi plăti ratele la creditele de consum în valută, pe care le-au luat în ultimii ani, au făcut ca majoritatea băncilor să devină foarte reticente pe acest segment, mai ales cu cei care sunt plătiţi în moneda naţională. Măsura a fost luată pentru a reduce cât mai mult riscul valutar. "Noi nu mai ac
Băncile s-au săturat să rămână cu banii nerambursaţi aşa că au decis să închidă robinetul împrumuturilor în alte monede decât cea naţională.
Neputinţa românilor de a-şi plăti ratele la creditele de consum în valută, pe care le-au luat în ultimii ani, au făcut ca majoritatea băncilor să devină foarte reticente pe acest segment, mai ales cu cei care sunt plătiţi în moneda naţională. Măsura a fost luată pentru a reduce cât mai mult riscul valutar.
"Noi nu mai acordăm astfel de credite de consum decât celor care au venituri în valută sau angajaţilor care au salariul legat de o valută, pentru că ştim că acolo nu există nici un risc", ne-a declarat Petre Bunescu, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).
Dacă un român cu venituri în lei nu va mai putea să contracteze un credit de consum în monedă străină, pe termen scurt, când vine vorba de unul imobiliar posibilitatea este ceva mai mare. Raţionamentul bancherilor este, în acest sens, strict legată de intrarea României în Zona Euro, în câţiva ani.
"Peste câţiva ani aderăm la euro, aşa că toate creditele se vor schimba. Deci pentru creditele imobiliare nu are rost să se impună această măsură", ne-a declarat Aurelian Dochia, analist financiar.
DETALII:
Citeşte mai multe pe evz.ro