* O majorare de capital social va transforma societatea doar în furnizor de piese pentru Eurocopter România
* Activitatea de producţie de elicoptere, dată cu surle şi trâmbiţe francezilor
Acţionarii companiei IAR Ghimbav au aprobat, ieri, cedarea celor mai importante active către Eurocopter România, ca aport de capital. Potrivit hotărârii, aprobate cu 79% din voturi, "se aprobă participarea IAR SA la majorarea capitalului social al Eurocopter Româ-nia SA cu un aport în natură constând în terenuri, clădiri, mijloace fixe, pregătire de fabricaţie, documentaţia tehnică aferentă activităţilor de MRO pentru elicopterele IAR 316 B Alouette III şi IAR 330 Puma. Aportul IAR SA la creşterea capitalului social al Eurocopter România SA are valoarea de 3.259.000 euro şi reprezintă valoarea activelor aportate la Eurocopter România SA, în sumă totală de 3.533.000 euro (valoare rezultată din Raportul de Evaluare întocmit de Romcontrol SA), compensată cu suma de 274.500 euro ce constituie aportul neutilizat la capitalizarea iniţială a SC Eurocopter România SA (în loc de 10 ani, cum a fost prevăzut iniţial, se utilizează doar 7 ani), reprezentând dreptul rămas de uzufruct asupra clădirilor şi terenurilor aferente aportate în anul 2003 de către IAR la Eurocopter România".
Ciudat este că în urmă cu câţiva ani Eurocopter dădea doar un milion de euro pe toate activele, iar acum observă că doar o parte dintre aces-tea valorează peste trei milioane de euro.
* Semnarea se va face doar după aducerea contractului cu Marea Britanie la Ghimbav
Pentru a se pune cumva la adăpost de intenţiile Eurocopter de a forţa preluarea activelor IAR Ghimbav şi de închidere a societăţii din Braşov, acţionarii au condiţionat totuşi semnarea contractului de aport de capital de mai multe măsuri care vor trebui luate în perioada următoare. Astfel, este necesară "scoaterea din invent