După inundaţiile din 2007, a primit chiar de la preşedintele ţării Traian Băsescu Ordinul Meritul Agricol în grad de Cavaler, pentru modul în care a gestionat situaţia şi a "stăpânit" digurile. Este omul care a scos apă din Sahara, cea mai scumpă apă din lume.
Profil
Născut: 7 aprilie 1967, Brăila
Studii: Facultatea de Geologie şi Geofizică Bucureşti
Ocupaţia: Director Sistemul de Gospodărire a Apelor - Brăila
Familie: căsătorit, un copil
Portret: Brăileanca Lavinia Chiţuleasă a terminat gimnaziul cu nota maximă/Vezi aici performanțele elevei!
În anul 1983, după terminarea facultăţii, a fost repartizat la Brăila, unde a fost numit şef de şantier la Canalul Colector. „Lucrarea a fost cât se poate de complexă. A fost de altfel o premieră în ţara noastră. S-a lucrat prin soluri loesoide şi sub pânza freatică. Am folosit un scut mecanic cu care s-a săpat pe sub oraş la adâncime destul de mare", ne-a explicat inginerul Adrian Turiac.
Are secretul tehnic al hrubelor
„În momentul în care se efectuau săpături, apăreau galerii din renumitele hrube ale Brăilei. Nu am avut o hartă a acestor galerii care se întretaie pe sub oraş. De aceea, de fiecare dată când am dat peste aşa ceva am încercat să aflăm unde duc, cât de departe se poate merge pe ele. Bineînţeles că au fost apoi izolate pentru a nu permite apei din canalizare să intre pe aceste galerii", ne-a explicat ing. Turiac, unul dintre aspectele mai puţin cunoscute ale activităţii sale.
La Sistemul de Gospodărire a Apelor din Brăila funcţionează cel mai modern laborator de analiză din zona Dunării de jos
De altfel, inginerul recunoaşte că folosind din nou aceleaşi utilaje şi cel mai probabil, aceeaşi echipă de muncitori, sub oraş s-ar putea face fără nicio problemă galerii de metrou.
„Nu este nevoie de altă tehnologie.