Peste 140 de refugiaţi sunt cazaţi la Centrul din Timişoara, iar 40 dintre aceştia sunt copii. Alte 200 de cereri de azil îşi aşteaptă aprobarea.
Ziua Mondială a Refugiatului, sărbătorită anual la 20 iunie, reprezintă un prilej pentru oamenii de pretutindeni de a-şi îndrepta privirea spre această categorie de oameni, pentru a-i cunoaşte şi a le înţelege drama prin care trec. Vineri, refugiaţii din Timişoara sunt aşteptaţi la Muzeul Satului Bănăţean pentru a lua parte la manifestări artistice dedicate în exclusivitate lor, activităţi menite să le aducă măcar un zâmbet în aşteptarea siguranţei unui cămin.
Ziua de 20 Iunie este sărbătorită, din 2001, ca Ziua Internaţională a Refugiatului – decizie luată în urma hotărârii Organizaţiei Naţiunilor Unite, până atunci, oficial, această dată fiind doar Ziua Refugiatului African. În 4 decembrie 2000, Adunarea Generală a scos în evidenţă faptul că, în 2001, se împlineau 50 de ani de la adoptarea Convenţiei din 1951, referitoare la Statutul Refugiaţilor şi că Organizaţia pentru Unitatea Ţărilor Africane a fost de acord cu sărbătorirea Zilei Internaţionale a Refugiaţilor concomitent cu Ziua Refugiaţilor din Africa (20 iunie). În concluzie, s-a hotărât ca, începând cu anul 2001, 20 iunie să reprezinte Ziua Internaţională a refugiaţilor.
Scopul marcării unei astfel de zile a fost atragerea atenţiei oamenilor de pretutindeni asupra faptului că refugiaţii – forţaţi să-şi părăsească ţara de origine –, au nevoie de sprijin din partea populaţiei ţării gazdă pentru a se integra. Tocmai de aceea, simbolul asociat Zilei Refugiaţilor este cel al Naţiunilor Unite, culorile fiind albastru şi alb, ramura de măslin însemnând pacea, iar mâinile împreunate inducând ideea de protecţie.
Sărbătorind fuga în lume…
Conform raportului “Global Trends”, publicat recent de către United Natio