Peste 1.800 de fermieri vor beneficia de prime pentru conversia fermelor tradiționale în unele ecologice, din a doua parte a anului, a declarat ministrul agriculturii, Mihail Dumitru.
„Bugetul total este de trei milioane de euro, iar cei interesaţi trebuie să depună o cerere şi să demonstreze că trec de la o agricultură care presupune utilizarea pesticidelor, la una ecologică”, explică Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru. Anul acesta, banii pentru sprijinirea fermelor ecologice vin din fonduri europene. „De la anul vrem să dăm bani printr-o măsură de agro mediu, din cadrul Axei 2, finanţate prin programul pentru Dezvoltare Rurală”, a adăugat ministrul. Sunt vizate fermele de mici dimensiuni, de subzistenţă, care îşi vând produsele în târgurile tradiţionale orgazinate la sfârşit de săptămână în Bucureşti şi în marile oraşe ale ţării. În plus, în cinci ani, autoritățile vor să transforme 76.000 de ferme de subzistenţă în “ferme comerciale” care să-și vândă legumele și brânzeturile la târgurile tradiționale.
Fermele mici acoperă toată Europa
Și Pierre Bascou, reprezentantul Direcției pentru Agricultură al Comisiei Europene (CE), spune că tendința este ca fermierii să-și distribuie produse în piețele tradiționale. “De exemplu în Franța, producătorii își comercializează produsele în cadrul unor piețe volante sau încheie acorduri cu clienți și contra unor sume de bani le distribuie la sfârșitul lunii ”, explică, pentru “Adevărul,” reprezentantul CE. În plus, acesta spune că oficialii europeni au în plan, în următorii ani, subvenționarea fermelor mici și transformarea lor în mici comercianți.