Uriaşele restanţe către furnizori s-au adunat din cauză că la Spital Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş se tratează pacienţi cu afecţiuni deosebite, veniţi din toată ţară.
Renumele medicilor mureşeni a făcut mai mult rău decât bine celui mai mare spital din judeţ. Casa de Asigurări de Sănătate nu şi-a permis să deconteze banii pentru numărul mare de pacienţi care vin din toată ţara să se trateze.
Cel mai mare Spital Clinic Judeţean de Urgenţă din ţară are şi cele mai mari datorii către furnizori: 72,5 milioane de lei. Managerul clincii, Florin Gomotârceanu, spune că a moştenit o parte din restanţe de la fostul manager, Ovidiu Butuc.
„În 2005 aveam datorii de 11 milioane de lei. La acestea s-au adăugat aproximativ 30 milioane în următorii doi ani. Numai că în 2008, din datoriile de 41 de milioane, s-au plătit jumătate, astfel că în mai 2009, când am plecat, datoriile erau de numai 20 de milioane", se justifică fostul manager, Ovidiu Butuc.
În patru luni, din mai până în septembrie 2009, spitalul a mai adunat datorii de 30 de milioane de lei. „În septembrie 2009 aveam peste 50 de milioane de lei datorie, iar acum avem 70 de milioane", spune Florin Gomotârceanu, care are şi o explicaţie pentru restanţele acumulate.
„Fiind un spital regional, pe lângă cazurile din judeţ, trebuie să primim şi cazurile complexe din euroregiune. În momentul în care spitalele din Miercurea Ciuc, Alba, Bistriţa sau Sibiu au un caz complex, îl trimit aici", spune Florin Gomotârceanu.
Datoriile cresc de la an la an
„Acest spital face un număr de servicii pe care Casa de Asigurări nu le decontează în totalitate. Concret, mă refer la anul 2009, când spitalul a făcut 50.000 de externări, iar Casa de Asigurări a cotractat doar 42.000. Diferenţa aceasta de 8.000 de cazuri nu se regăseşte în contractul cu CAS", mai spune Gomotârceanu.
Le