Legea ANI a primit aviz favorabil din partea Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, după ce şeful statului a cerut reexaminarea documentului. Deputaţii şi-au însuşit toate propunerile făcute de preşedinte. Coordonator de programe la Societatea Academică din România, Laura Ştefan spune la RFI că această variantă este mult mai bună, însă procesul de adoptare a legii trebuie grăbit, pentru că se apropie raportul Comisiei Europene asupra justiţiei.
Legea ANI a primit aviz favorabil din partea Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, după ce şeful statului a cerut reexaminarea documentului.
Deputaţii şi-au însuşit toate propunerile făcute de preşedintele Traian Băsescu. Este vorba de introducerea unei rubrici, în declaraţia de interese, în care titularul trebuie să declare dacă el sau rudele pâna la gradul întâi au avut contracte finanţate din bani publici.
De asemenea, au fost reintroduse comisiile de cercetare a averii, a fost introdus termenul de trei ani, de la încetarea calităţii de demnitar, în care ANI poate face verificări.
Totodată, a fost reintrodusă obligativitatea candidaţilor pentru alegerile locale şi generale de a depune declaraţii de avere şi de interese.
Coordonator de programe la Societatea Academică din România, Laura Ştefan (audio) spune la RFI că această variantă este mult mai bună, însă procesul de adoptare a legii trebuie grăbit, pentru că se apropie raportul Comisiei Europene asupra justiţiei.
"E o variantă mai bună decât varianta care a trecut de Senat şi care a fost trimisă la promulgare. De altfel, asta s-a arătat şi în cererea de examinare. Preşedintele a punctat acele lucruri care trebuia reintroduse în lege, pentru ca legea să devină un instrument eficient. Rămâne de văzut care va fi exact modul în care vor arăta formularele şi cele publice şi cele confidenţiale. Mai important decât acest lucru este ca p