Concentrarea de proiecte eoliene care se va înregistra în regiunea Dobrogei în următorii ani va duce la investiţii obligatorii în reţeaua de transport a energiei electrice, sumele minime fiind de 200 de milioane de euro numai în această zonă, spun reprezentanţii Transelectrica.
"Minimul necesar pentru construirea de noi linii în Dobrogea în perspectiva dezvoltării proiectelor eoliene este de circa 200 de milioane de euro. Sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le facem în acest sens. Dezvoltarea reţelei presupune obţinerea terenurilor, iar acest lucru este o aventură. Românii sunt revoluţionari. Adoptă o atitudine de genul pe aici nu se trece când vine vorba de pământurile lor. Mai mult, va trebui să putem prelua dezechilibrele ce vor apărea în sistem. Ne gândim la un dispecer de vânt prin care vom putea avea prognozele necesare", a explicat Adrian Baicuşi, directorul general al Transelectrica, companie deţinută de stat, cu afaceri de 591 milioane de euro în 2009.
Mai mult, Băicuşi a precizat că dincolo de o anumită putere instalată în proiecte eoliene, adică dincolo de limita de 3.000 MW, va fi necesară punerea în funcţiune a unor grupuri capabile să intre rapid în operare pentru a putea echilibra sistemul în cazul în care vântul nu mai bate.
Potrivit acestuia, în afară de Dobrogea, zonele care sunt de interes acum pentru investitorii în proiecte eoliene sunt Moldova şi Banatul.
"Toată lumea visează că vântul ne va salva de problemele de energie", a mai spus Băicuşi, făcând referire la efervescenţa proiectelor anunţate în acest domeniu.
În ceea ce priveşte consumul de energie electrică, care de la începutul anului a înregistrat o creştere de 4,5% faţă anul trecut, Băicuşi crede că acest ritm ar putea fi susţinut până la sfârşitul acestui an.
"Suntem optimişti că vom menţine plusul de 4,5% până la sfârşitul anului astfel încât în