A doua turbină din cele trei care vor fi instalate în cadrul termocentralei pe care Petrom o construieşte pe platforma rafinăriei Petrobrazi a fost adusă la şantier, transportul acesteia necesitând circa 350.000 de euro, a anunţat astăzi compania.
Turbina cântăreşte peste 300 de tone, are o înălţime de peste 5 metri, lungime de peste 10 metri şi lăţime de aproape 5 metri.
Convoiul de dimensiuni agabaritice care a transportat turbina a avut o lungime de circa 110 metri, lăţime şi înălţime de circa 6 metri.
Numai pentru transportului acestei turbine, costurile s-au ridicat la circa 350.000 de euro, au arătat oficialii Petrom.
Pe teritoriul României, transportul s-a desfăşurat pe apă şi pe uscat, pe ruta Constanţa - Agigea - Cernavodă - Silistra - Olteniţa - Centură Bucureşti - Albeşti Paleologu - Centura Vest Ploieşti - şantierul centralei de la Brazi.
Cele trei turbine au costat 85 de milioane de euro
Termocentrala de la Brazi va avea trei turbine, două cu gaz şi una cu aburi. Cele trei turbine au costat 85 de milioane de euro, respectiv 17% din investiţia totală pentru realizarea termocentralei, care se ridică la 500 de milioane de euro.
Ultima turbină, cea cu aburi, va sosi la Brazi la sfârşitul acestei luni.
Petrom a început construcţia centralei de la Brazi în iunie 2009. Un consorţiu format din General Electric (USA) şi Metka (Grecia) va construi şi livra la cheie centrala electrică, termenul de livrare fiind septembrie 2011.
Proiectul centralei de la Brazi include construcţia unei conducte, cu o lungime de 30 de kilometri, care va asigura transportul gazelor către centrală, şi a unei linii de înaltă tensiune, cu lungimea de 3 kilometri, pentru conectarea centralei la sistemul naţional de înaltă tensiune.
Pentru construcţia centralei electrice pe gaze de la Brazi, Petrom a achiziţionat două turbine cu gaz