Bancherii se aşteaptă la un al doilea val de restructurări de credite din cauza măsurilor de austeritate anunţate în sectorul public şi susţin că sistemul bancar este pregătit să-i facă faţă. "Începând cu trimestrul al patrulea din 2008, unele credite au început să aibă probleme la rambursare din două motive. Primul este criza, iar o parte din populaţie chiar nu a mai putut să plătească. Acum mă refer şi la ce se va întâmpla mâine, dacă populaţia considerată anga
Bancherii se aşteaptă la un al doilea val de restructurări de credite din cauza măsurilor de austeritate anunţate în sectorul public şi susţin că sistemul bancar este pregătit să-i facă faţă.
"Începând cu trimestrul al patrulea din 2008, unele credite au început să aibă probleme la rambursare din două motive. Primul este criza, iar o parte din populaţie chiar nu a mai putut să plătească. Acum mă refer şi la ce se va întâmpla mâine, dacă populaţia considerată angajată bugetar, care va avea veniturile reduse şi care are credite la noi, va mai putea să plătească? Nu. Trebuie să restructurăm 30% din portofoliul de credite? Cam atât reprezintă împrumuturile acordate bugetarilor. Asta înseamnă costuri, iar veniturile rămân la fel", a declarat, joi, directorul general al Piraeus Bank România, Cătălin Pârvu, în cadrul unui eveniment organizat de Finmedia.
El a precizat că un al doilea motiv pentru care creditele s-au confruntat cu probleme la rambursare a fost gradul de supraîndatorare.
Pârvu anticipează că segmentul de retail banking va stagna sau va scădea foarte uşor, din cauza gradului de îndatorare ridicat, veniturilor micşorate, reducerii încrederii în contractarea creditelor de consum şi incetitudinilor privind preţurile din sectorul imobiliar.
"Ne aşteptăm să existe un al doilea val de restructurări din cauza măsurilor de austeritate. Sistemul bancar este pregătit ca să facă c