Băncile vor putea să se implice activ în restructurarea companiilor intrate în insolvenţă şi de la care au de recuperat ratele la credite prin preluarea temporară a unei părţi din capitalul social al companiilor, şi nu doar să aştepte pe margine redresarea afacerilor.
Potrivit unui proiect de regulament emis de BNR, o instituţie de credit, persoană juridică română, poate dobândi cu caracter temporar acţiuni în cursul unei operaţiuni de asistenţă sau restructurare financiară dacă dispune de şi pune în practică un plan viabil de asistenţă sau restructurare financiară pentru firma în cauză, dacă nu mai există o altă modalitate viabilă şi mai rentabilă de a asigura interesele instituţiei de credit şi dacă expunerea instituţiei de credit faţă de entitatea respectivă reprezintă peste 60% din datoriile entităţii. Perioada deţinerii de acţiuni nu poate depăşi 24 de luni.
Proiectul de regulament vine într-un context economic în care tot mai multe companii anunţă că nu îşi pot plăti creditele şi intră în insolvenţă.
Recent, lanţul de magazine Diverta a intrat în insolvenţă pentru datorii de 10 mil. euro, din care creditele coontractate la bănci reprezintă 8,5 mil. euro, în scurt timp o altă afacere controlată de omul de afaceri Octavian Radu, TCE Logistică, şi-a anunţat intrarea în insolvenţă, cu credite bancare în valoare de 3,3 mil. euro.
"Ceva trebuie să se întâmple, economia nu mai poate merge ca până acum, fără lichidări şi falimente majore. În cazul de faţă, băncile pot fi o soluţie", a spus Matei Păun, managing director la banca de investiţii BAC Investment.
"În proiectul BNR este vorba despre o metodă clasică de restructurare prin care creditorii şi debitorii cad de acord că este mai bine să nu vândă acum activele companiei, pe care ar încasa foarte puţin, şi să se implice în restructurarea companiei pentru a obţine un preţ mai bun în viit