România şi Bulgaria ar putea obţine foarte curând eliminarea controalelor la frontiera cu spaţiul Schengen, adică de la graniţa cu Ungaria şi mai departe. Cele două state îndeplinesc criteriile de protecţie a datelor ce permit schimburile de informaţii în cadrul luptei împotriva criminalităţii şi imigraţiei ilegale, a stabilit Parlamentul European. Ce se întâmplă în continuare?
Romania şi Bulgaria ar putea obţine foarte curând eliminarea controalelor la frontiera cu spaţiul Schengen, adică de la graniţa cu Ungaria şi mai departe. Asta pentru că cele două state îndeplinesc criteriile de protecţie a datelor ce permit schimburile de informaţii în cadrul luptei împotriva criminalităţii şi imigraţiei ilegale.
Statele din spaţiul Schengen sunt conectate între ele printr-un sistem de Informaţii (SIS). Practic, o bază de date sofisticată folosită de poliţiştii de frontieră pentru a schimba informaţii încadrate în lupta împotriva criminalităţii şi a imigraţiei ilegale.
Statele introduc date, numite „alerte”, despre persoane căutate sau dispărute, bunuri pierdute sau furate dar şi interdicţiile de intrare. Aceste date sunt disponibile autorităţilor, de la poliţistul de frontieră până la cel de pe stradă.
Baza de date acoperă cea mai mare parte a Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda şi Elveţia.
România şi Bulgaria au reuşit să implementeze cu succes acest sistem - ele nu au acces deocamdată la informaţii dar controalele recente au arătat că Bucureştiul şi Sofia pot asigura un nivel suficient de protecţie a datelor.
"Intrarea României nu mai este pusă în pericol de nici un impediment ce ţine de ţara noastră. Nu cred să fie probleme până la sfârşitul anului", explică la RFI europarlamentarul liberal Norica Nicolai.
Parlamentul European a votat acum o decizie a Consiliul prin care se confirmă că România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile