La Sankt-Petersburg, fosta capitală a Rusiei imperiale, se deschide joi, 17 iunie, un important forum economic internaţional, la care va participa şi o delegaţie franceză. Forumul nu are chiar amploarea celui de la Davos, dar ruşii sunt ambiţioşi. În definitiv, de ce să nu se discute despre marile probleme ale lumii şi la Sankt-Petersburg, oraş purtător de multe simboluri ?
La Sankt-Petersburg, fosta capitală a Rusiei imperiale, se deschide joi, 17 iunie, un important forum economic internaţional, la care va participa şi o delegaţie franceză.
Forumul nu are chiar amploarea celui de la Davos, dar ruşii sunt ambiţioşi. În definitiv, de ce să nu se discute despre marile probleme ale lumii şi la Sankt-Petersburg, oraş purtător de multe simboluri ?
Acest Forum a ajuns la a 14-a ediţie şi este din ce în ce mai mediatizat. Anul acesta sunt aşteptaţi două mii cinci sute de invitaţi, printre care mulţi francezi, în frunte cu preşedintele Nicolas Sarkozy. El este aşteptat la Sankt-Petersburg sâmbătă, în ziua închiderii forumului, când se va întâlni de altfel şi cu omologul său rus, Dmitri Medvedev.
Cum în prezent se desfăşoară o importantă operaţiune franco-rusă, altfel spus Anul Rusiei în Franţa şi Anul Franţei în Rusia, unul dintre subiectele abordate la acest forum va fi tocmai strângerea relaţiilor economice dintre cele două ţări.
Mari patroni francezi, care conduc întreprinderi precum Total, Danone sau GDF Suez vor fi deci prezenţi la aceste dezbateri, precum şi ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde.
Mai multe acorduri-cadru vor fi semnate cu această ocazie, în domenii precum industria automobilului, a căilor ferate, a industriei gaziere, a telecomunicaţiilor.
Rusia, care iese acum dintr-o criză economică teribilă consideră că are un orizont larg de posibilităţi şi afişează o situaţie financiară mult mai solidă decât mul