Companiile din Romania continua sa se afle in suferinta si in 2010, managerii locali fiind din ce in ce mai pesimisti fata de perspectivele economiei romanesti. Circa doua treimi din directorii companiilor de top din Romania se asteapta ca iesirea din recesiune sa vina abia in 2011, potrivit analizei CEO Survey realizata de Deloitte Romania.
Recesiunea globala prelungita reprezinta principalul factor de risc pentru cresterea afacerilor, iar companiile asteapta acum mai mult sprijin din partea statului, considerand ca stimulentele guvernamentale reprezinta cel mai important catalizator de relansare economica, potrivit unui raport Deloitte Romania.
"Asa cum era de asteptat, criza din 2009 a destabilizat comunitatea de afaceri, provocand companiile sa ramana pe pozitii, daca vor putea. 2010 este anul in care supravietuitorii isi recalibreaza pozitia. Insa nu exista deocamdata castigatori, in conditiile in care criza se adanceste la nivel macroeconomic, iar presiunea pentru sprijinul guvernamental si restructurare creste tot mai mult", a declarat George Mucibabici (foto), presedintele Deloitte Romania.
Directorii executivi ai companiilor din Romania sustin ca sunt foarte afectati de recesiunea globala prelungita, scaderea si schimbarea semnificativa a consumului, dar si de politicile guvernamentale insuficiente.
"Deciziile anuntate recent de statul roman, la recomandarea Fondului Monetar International si a Uniunii Europene, de a implementa masuri economice dure, nu sunt populare pe plan social, dar sunt esentiale pentru relansarea economiei. Reducerea costurilor de protectie sociala va ajuta statul sa isi concentreze eforturile si resursele in singurul domeniu care poate scoate Romania din criza - economia reala", sustine presedintele Deloitte Romania.
A doua editie a studiului Deloitte realizat din perspectiva CEO a fost realizata in perioada 20