Contrabanda cu ţigarete se ridică la peste un sfert din piaţă, dar a înregistrat o scădere semificativă faţă de luna ianuarie, conform unui studiu realizat în luna mai de compania de cercetare Novel Research. Astfel, în luna mai, nivelul contrabandei a fost de 26,8% din piaţă (procente de volum) faţă de 36.2% în ianuarie, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Fiecare punct procentual cu care scade contrabanda poate fi translatat într-un aport anualizat la bugetul de stat de aproape 30 milioane de euro. Conform evaluărilor iniţiale pentru anul în curs, bugetul de stat ar putea fi privat de aproximativ un miliard de euro din cauza comerţului ilicit cu ţigarete, dacă nivelul contrabandei s-ar menţine la cota din ianuarie.
Moldova rămâne zona cea mai afectată de comerţul ilicit de ţigări, deşi volumul de produse de tutun ilegale s-a redus faţă de martie cu 12,3%. Pe de altă parte, Ucraina a devenit sursa numărul unu de produse de contrabandă, cantitatea provenită din această ţară crescând cu 3,9% în ultimele două luni. O altă zonă în care contrabanda a crescut este sudul ţării, unde comerţul ilicit de ţigări a câştigat 4% în aceeaşi perioadă.
F. A. Contrabanda cu ţigarete se ridică la peste un sfert din piaţă, dar a înregistrat o scădere semificativă faţă de luna ianuarie, conform unui studiu realizat în luna mai de compania de cercetare Novel Research. Astfel, în luna mai, nivelul contrabandei a fost de 26,8% din piaţă (procente de volum) faţă de 36.2% în ianuarie, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Fiecare punct procentual cu care scade contrabanda poate fi translatat într-un aport anualizat la bugetul de stat de aproape 30 milioane de euro. Conform evaluărilor iniţiale pentru anul în curs, bugetul de stat ar putea fi privat de aproximativ un miliard de euro din cauza comerţului ilicit cu ţigarete, dacă nivelul contrabandei s-ar menţine