O echipă de arheologi de la Muzeul Porţile de Fier a scos la iveală ruinele unor construcţii care datează din secolul XVII. În urma cercetărilor, începute la 7 mai 2010, s-a descoperit că este vorba despre patru edificii suprapuse, care oferă indicii importante despre evoluţia materialelor folosite.
O echipă de arheologi ai Muzeului Regiunii Porţile de Fier au descoperit în împrejurimile Mănăstirii Sfânta Treime din satul Cerneţi, ruinele unor chilii ce datează din secolul XVII. În urma cercetărilor, s-a descoperit că este vorba despre patru construcţii suprapuse, din care reiese evoluţia spectaculoasă a materialelor folosite.
Mănăstirea Sfânta Treime din satul Cerneţi
Chiliile erau destinate călugărilor vechiului amplasament al aşezământului episcopal Sfânta-Treime, construit în anul 1662 de către voievodul Grigore Ghica. „Descoperirile făcute au o importanţă foarte mare pentru judeţul nostru, deorece în zona Olteniei nu s-au mai găsit de multă vreme vestigii de o asemenea valoare“, a declarat arheologul Gabriel Crăciunescu, de la Muzeul Porţile de Fier.
Situl arheologic
Chiliile, incendiate de patru ori
Ruinele recent descoperite oferă date despre materialele de construcţie folosite la marginea Severinului în diverse epoci. „Cercetarea a scos în evidenţă faptul că vechile chilii de la Mănăstirea Sfânta Treime au fost recons truite de patru ori de-a lungul anilor,iar asta se constată după cele patru feluri de material folosite la construcţia zidurilor. Descoperirea ne va ajuta să aflăm informaţii despreevoluţia materialelor de construcţie folosite la casele din această zonă. De fiecare dată,chiliile au fost distruse prin incendiere,lucru care se observă şi în profilurile zidurilor, dar şi în podea, acolo unde au rămas urmele carbonizării bârnelor folosite în construcţii“, a precizat arheologul Gabrie