Parlamentul European a decis, in sedinta plenara de miercuri, ca etichetele produselor alimentare sa contina informatii nutritionale si recomandari privind consumul zilnic. "La propunerea Comisiei Europene, europarlamentarii au decis ca trebuie indicata pe partea frontala a ambalajului cantitatea de lipide, acizi grasi saturati, zaharuri si sare. In plus, trebuie mentionata pe ambalaj si cantitatea de proteine, glucide, fibre si acizi grasi trans naturali si artificiali", spune europarlamentarul roman Petru Luhan, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro.
"Cetatenii europeni trebuie sa aiba posibilitatea de a alege produsele alimentare in cunostinta de cauza", a adaugat Petru Luhan, care este membru in Comisia pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European si a fost prezent la dezbaterile sesiunii plenare de la Strasbourg.
Europarlamentarii au sustinut propunerea Comisiei, potrivit careia cantitatea de lipide, acizi grasi saturati, zaharuri, sare si energie trebuie indicata pe partea frontala a ambalajului.Informatiile trebuie insotite de recomandari privind consumul zilnic si exprimate per 100 de grame sau 100 de mililitri. Ei doresc ca si cantitatea de proteine, glucide, fibre si acizi grasi trans naturali si artificiali sa fie precizata pe ambalaj.
In schimb, propunerea de introducere a sistemului tip semafor pentru mentionarea continutului de sare, zahar, grasimi in produsele alimentare procesate a fost respinsa. Introducerea sistemului de tip semafor ar fi dus la mentionarea continutului de sare, zaharuri sau grasimi "scazut, mediu sau ridicat, in combinatie cu culorile verde, galben (chihlimbar) si rosu.
Etichetarea obligatorie a tarii de origine, extinsa
Europarlamentarii au mai cerut extinderea etichetarii obligatorii a tarii de origine si asupra tuturor tipurilor de carne, produselor lactate, fructelor si l