Guvernul a aprobat ieri o ordonanţă de urgenţă prin care Ministerul Finanţelor este împuternicit să acorde primăriilor sau altor autorităţi locale credite pe cel mult 5 ani şi cu perioadă de graţie de un an, din care acestea să poată achita datorii acumulate până la 31 decembrie 2009 către anumite firme cu care au contracte.
Dobânda a fost stabilită la 6,25% pe an - nivelul actual al dobânzii-cheie a BNR, iar plafonul de finanţare alocat este de 1,5 mld. lei (357 mil. euro).
Intervenţia Finanţelor sugerează că multe structuri locale au ajuns practic în insolvenţă, nefiind capabile să-şi achite datoriile către furnizori din veniturile curente. În acelaşi timp, multe primării sunt puternic împrumutate la bănci şi au cheltuieli mari cu dobânzile.
Oraşele mari funcţionează cu deficite substanţiale, bugetul Primăriei Capitalei având prevăzut pentru anul acesta un deficit de 1,15 mld. lei (274 mil. euro). Creditele bancare pentru administraţia publică, apărare şi asigurări sociale au crescut constant de la începutul anului, ajungând la 11,6 mld. lei (2,7 mld. euro).
Creditele nu pot fi folosite pentru plata datoriilor către orice furnizor al unei primării sau altei structuri locale, Ministerul Finanţelor urmând să întocmească o listă de firme - furnizoare de bunuri, servicii şi lucrări - ale căror creanţe să poată fi stinse din banii împrumutaţi de stat autorităţilor locale.
Rămâne de văzut care vor fi criteriile pe baza cărora va fi făcută această selecţie. Sigur este însă vorba despre operatori economici care prestează serviciul public de producere, transport şi distribuţie a energiei termice în sistem centralizat, neachitate la data solicitării împrumutului de către primăria datoare. De asemenea, sumele obţinute din astfel de împrumuturi vor fi utilizate şi pentru stingerea obligaţiilor fiscale restante ale firmelor care au de încasat sume