Preţurile la alimente urmează să crească cu până la 40% în următorul deceniu, pe fondul unei cereri mai ridicate din partea pieţelor emergente şi a producţiei de biocombustibili, potrivit unui raport al Organizaţiei pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO) din cadrul ONU şi al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, care avertizează asupra posibilităţii extinderii foametei şi a insecurităţii alimentaţiei, scrie The Guardian.
Preţurile producţiei agricole au scăzut faţă de nivelurile record înregistrate în urmă cu doi ani, dar sunt preconizate a creşte din nou, fără a mai reveni însă la nivelurile medii înregistrate în ultimul deceniu. Estimările vizează majorarea preţului în termeni reali la grâu şi cu 15 până la 40 de procente în următorii zece ani, faţă de nivelul mediu înregistrat în perioada 1997-2006. Similar, preţurile reale pentru uleiurile vegetale este de aşteptat să urce cu 40%, în timp ce produsele lactate vor costa cu 16% până la 45% mai mult. Se anticipează că preţurile animalelor vii nu vor creşte prea puternic, deşi cererea mondială pentru carne urcă rapid, pe fondul creşterii veniturilor anumitor clase sociale din ţările emergente.
"Investiţiile realizate pentru a încuraja cei un miliard de oameni, a căror existenţă depinde de agricultură, sunt vitale. Nu numai că vor sprijini creşterea producţiei, dar vor aduce prosperitatea în regiunile lovite de sărăcie", a declarat Barbara Crowther, director de comunicare în cadrul Fundaţiei Fairtrade.
"În acelaşi timp, estimările potrivit cărora producţia agricolă se va scumpi ar putea declanşa o nouă goană a fondurilor suverane şi a investitorilor puternici de a achiziţiona terenuri, fapt ce ar putea marginaliza în continuare comunităţile rurale", a spus Crowther.
Raportul arată că Brazilia înregistrează cel mai puternic ritm de creştere al producţiei agricole, aceasta fiin