Munca la negru şi frauda cu TVA s-au extins constant începând cu 2004 şi au ajuns la finele primului trimestru din acest an la 20,4% din PIB, potrivit datelor publicate vineri, 18 iunie, de Institutul Naţional de Statistică. O soluţie pentru reducerea economiei ascunse ar fi reducerea cu 3 la sută a CAS-ului, care ar aduce la suprafaţa 100 de mii de locuri de muncă şi nu ar scadea nici veniturile bugetare, apreciază Liviu Voinea directorul Grupului pentru Economie Aplicată (audio).
Munca la negru şi frauda cu TVA s-au extins constant începând cu 2004 şi au ajuns la finele primului trimestru din acest an la 20,4% din PIB, potrivit datelor publicate vineri, 18 iunie, de Institutul Naţional de Statistică .
O soluţie pentru reducerea economiei ascunse ar fi reducerea cu 3 la sută a CAS-ului, care ar aduce la suprafaţa 100 de mii de locuri de muncă şi nu ar scadea nici veniturile bugetare, apreciaza Liviu Voinea directorul Grupului pentru Economie Aplicată.
"Economia ascunsă a crescut constant, începând cu anul 2004, când reprezenta 14,5% din PIB", a declarat pentru Mediafax Adriana Ciuchea, director general la Direcţia de Conturi Naţionale şi Sinteze Macroeconomice din Institutul Naţional de Statistică .
Reprezentantul INS a arătat că ponderea cea mai ridicată în cadrul economiei ascunse este deţinută de munca la negru.
Ea a explicat că datele privind economia ascunsă nu cuprind partea ilegală, respectiv prostituţia, drogurile, contrabanda cu ţigări şi alcool, precum nici impozitele şi contribuţiile nefiscalizate.
"Am solicitat la Eurostat un model pe care să îl utilizăm începând cu anul 2012, prin care să includem şi aceste categorii", a mai spus Ciuchea. Liviu Voinea directorul Grupului pentru Economie Aplicată.
Munca la negru şi frauda cu TVA s-au extins constant începând cu 2004 şi au ajuns la finele primului trimestru din aces