Apariţia unui nou val de restructurări de credite odată cu aplicarea măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare, dar şi costurile aduse de noile reglementări sunt principalele dureri de cap ale bancherilor în această vara.
Dacă în primăvară majoritatea bancherilor anunţau ţinte de creştere "de două cifre" pe creditare în 2010, la jumătatea anului mulţi s-ar mulţumi să vadă şi o majorare marginală, în condiţiile în care economia va rămâne cel mai probabil în recesiune, iar cererea de finanţări nu dă semne de revenire. Bancherii admit că trebuie să recâştige încrederea clienţilor, zdruncinată serios de experienţele din ultimii ani în care dobânzile la credite au urcat vertiginos pe fondul problemelor de pe pieţele financiare, dar critică totodată reglementările recente privind creditele pentru consumatori, menite să asigure mai multă transparenţă.
"Ne aşteptăm să existe un al doilea val de restructurări de credite, din aceste măsuri (de reduceri de cheltuieli bugetare - n. red.). Cred că sistemul bancar poate face faţă cu brio. Posibilităţile de restructurare la nivelul anului 2010 sunt mai dezvoltate faţă de ce era în trecut", a spus Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank, la seminarul Romanian Retail Banking Forum, organizat de Finmedia.
Cătălin Pârvu, directorul general al Piraeus Bank, consideră, de asemenea, că salariaţii bugetari vor avea probleme la plata ratelor odată cu reducerea veniturilor, ceea ce înseamnă că până la 30% din portofoliul de credite ar putea fi afectat. În condiţiile în care costurile - inclusiv cele legate de creditele neperformante - nu pot fi reduse, Pârvu spune că băncile trebuie să încerce să îşi majoreze veniturile, un canal fiind comisioanele.
"Mă refer la oferirea mai multor servicii pentru un număr mai mare de clienţi, nu să ne bazăm doar pe credite", spune şeful Piraeus Bank.
Nivelul me