O primă victorie în relaţia cu Moscova? Romgaz a obţinut o reducere a preţului gazelor importate de la ruşi, iar Gazprom pare deschis să ne ofere gaze direct, din 2012, când expiră contractele cu actualii intermediari. Sursa: REUTERS
Însă asta depinde de modul cum vom reuşi să "colaborăm" până atunci cu ruşii. "În 2012 există disponibilitatea să avem o relaţie directă cu Gazprom la importul de gaze, acest lucru va fi determinat şi de modul în care vom reuşi să colaborăm până atunci", a anunţat, într-o conferinţă de presă, ministrul economiei, Adriean Videanu.
Declaraţiile au fost făcute după întoarcerea sa de la Moscova, unde s-a întâlnit cu preşedintele Gazprom, Alexei Miller. Ministrul a adăugat că, în cadrul discuţiilor "de o oră şi jumătate", a abordat şi problema preţului la gaze. "Am adresat rugămintea domnului preşedinte Miller să ne sprijine în reducerea preţului la importul de gaze. Există această disponibilitate. Inclusiv în această perioadă am redus cu 13 dolari preţul iniţial negociat cu Wintershall, deci este un pas important. Sunt încrezător în reducerea treptată a preţului gazelor importate", a afirmat Videanu.
Importurile s-ar puteascumpi la 400 dolari
El a precizat că preţul din contractul de import pe care îl avea Romgaz era de 365 dolari pe mia de metri cubi, iar "în această perioadă" gazele au fost înmagazinate la preţul de 352 dolari pe mia de metri cubi.
"Suntem în negocieri dacă preţul va fi menţinut până la finele anului, eu mizez pe mai mult", a adăugat Videanu. Potrivit ministrului, după evoluţia cotaţiei petrolului de până acum, se preconizează că gazele din import vor urca la peste 400 de dolari pe mia de metri cubi, în toamnă.
O creştere atât de mare va pune o presiune uriaşă pe preţul gazelor, dat fiind că tarifele actuale sunt cele stabilite în iulie 2009, când importu