La Brazi, lucrările de construcţie ale centralei pe gaze de 860 MW pe care o realizează Petrom au trecut deja de jumătate, 1.500 de oameni şi sute de companii din toată lumea ridicând prima unitate de acest tip din ultimii 20 de ani din România. Şantierul este ca un puzzle, spune viitorul şef al centralei, care va fi mai mare decât un reactor de la Cernavodă.
Petrom, cea mai mare companie locală, a început construcţia centralei în care va investi 500 de milioane de euro la jumătatea anului trecut, intrarea pe piaţa energiei fiind una dintre cele mai importante mişcări strategice pe care producătorul de petrol şi gaze le-a făcut după privatizarea din 2004.
La aproape un an de la demararea construcţiilor, Petrom spune că deja a trecut de punctul greu al lucrărilor, urmând ca în prima lună a anului viitor "să dea primul foc" aşa cum zic specialiştii, adică să înceapă testele astfel încât în toamna lui 2011 centrala să livreze primii MWh în sistem.
"Şantierul acesta este ca un puzzle. Fiecare piesă are un număr şi se potriveşte dacă este montată acolo unde trebuie. La vârful lucrărilor au fost cam 700 de oameni pe şantier, majoritatea fiind români. Până acum au lucrat aproximativ 1.500 de oameni în diferitele faze ale proiectului. De exemplu, hala în care vor fi instalate turbinele a fost realizată la Braşov, montajul cazanului a fost realizat de către Energomontaj", spune viitorul director al centralei, Dan Popescu, care lucrează de peste 20 de ani în sectorul energiei. Fiecăruia din cei 1.500 de oameni i s-a făcut la intrarea pe şantier o oră şi jumătate de instructaj, iar pentru încălcări consecutive a unor reguli se pleacă acasă.
"Instructajul privind normele de siguranţă pe şantier durează în mod obişnuit circa o oră şi jumătate. De obicei, pentru orice încălcare a acestor norme se primesc patru avertizări până la eliminarea de pe şan