In timp ce antreprenorii romani se chinuiesc fara prea mult succes sa atraga fonduri europene, investitorii polonezi deja se gandesc sa vina in Romania sa realizeze proiecte finantate din fonduri europene. Polonia este singurul stat din Uniunea Europeana care a inregistrat crestere economica in 2009, ca urmare a faptului ca a utilizat fondurile europene ca investitii.
Uniunea Europeana aloca statelor membre fonduri structurale pentru implementarea de proiecte pentru mediu, cresterea competitivitatii, dezvoltare regionala sau resurse umane.
Totusi, UE poate doar sa recomande utilizarea acestor fonduri, in timp ce utilizarea lor efectiva tine de capacitatea de absorbtie a fiecarui stat. In Romania, rata de absorbtie a fondurilor europene este de 9,06% pentru alocarile din perioada 2007-2010, nivel scazut comparativ cu cel inregistrat de alte state europene.
Specialistii in fonduri europene sustin ca aceste resurse nu trebuie privite doar din punct de vedere national, ci din unul integrat. Astfel, polonezii intentioneaza sa caute oportunitati de investitii si proiecte in Romania, pe care sa le realizeze cu fonduri europene.
“Nu trebuie sa consideram dezvoltarea economica doar din perspectiva nationala, ci si dintr-o perspectiva integrata, cea a UE. Aceasta este logica dupa care functioneaza piata interna a Uniunii Europene si abordarea noastra. Nu jucam un joc in care avem un invingator si un invins, ci vrem sa ne aflam in situatia in care toata lumea castiga. Ceea ce incercam noi sa oferim pietei din Romania este o combinatie intre experienta noastra in materie de fonduri europene, resursele companiilor internationale si folosirea fondurilor structurale intr-un mod care sa conduca la integrarea economica. Cea mai mare provocare pentru Romania nu este doar sa atraga fonduri europene, ci sa se si integreze in economia europeana”, a declarat, pentr