Explozia de proiecte eoliene aşteptate să intre în funcţiune în anii următori ridică mai multe semne de întrebare în ceea ce priveşte siguranţa sistemului energetic naţional, împărţindu-i pe specialiştii din piaţă în două tabere: unii cred că funcţionarea unor unităţi precum reactoarele de la Cernavodă sau a termocentralelor ar putea fi ameninţată, în timp ce alţii spun că până la o anumită limită în ceea ce priveşte capacitatea instalată în eolian, aceste proiecte nu vor ridica probleme.
"Multă energie verde înseamnă probleme pentru sistem. Dacă în perioada de noapte, când nu se consumă foarte multă energie, bate vântul puternic, ce facem? Oprim centralele, a doua zi le repornim pentru ca mai încolo să le oprim din nou? Sunt costuri foarte mari legate de aceste operaţiuni", a spus Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România.
Potrivit Legii 220/2008, care stabileşte sistemul de promovare a energiilor regenerabile, indiferent de consumul naţional de energie dintr-un moment, energia produsă din surse regenerabile va fi prima încărcată în sistem, ceea ce ar putea duce la oprirea unor unităţi convenţionale în momentul în care nu există un consum de energie corespunzător.
"Reactoarele de la Cernavodă or să stea pe butuci pentru că vin investitorii din eoliene, iar energia lor are prioritate. Trebuie să se facă ceva cu această lege pentru că energia nucleară trebuie să fie protejată. Nu poţi să porneşti şi să opreşti reactoarele ori de câte ori bate vântul mai tare", spune Viorel Şerban, inginer în cadrul CITON, sucursală a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare specializată în proiectarea şi ingineria pentru obiective nucleare.
Mai mult, specialiştii spun că în actualul text al Legii 220/2008, investitorii în proiectele eoliene au numai facilităţi, dar nicio obligaţie în ceea ce priveşte me