Iubitorii sportului cu undiţa vor putea merge din nou la pescuit. Pentru toate speciile de peşti ce trăiesc în apele colinare şi de şes, prohibiţia a fost instituită pînă la începutul lunii iunie.
De mai bine de o săptămână pescarii au liber la pescuit. Peste 4.000 de persoane din judeţul Alba posedă permis de pescuit, iar cu 30 lei pescarii amatori pot obţine un permis de la orice asociaţie de pescuit sportiv din judeţ.
Pe timpul verii aceştia pot să pescuiască în toate apele din judeţ, fie în ape curgătoare, fie în amenajări piscicole. „Pe Mureş, Ampoi, Sebeş sau Balta Lancrăm se poate pescui în voie atâta timp cât practicarea acestui sport se face legal, cu permis“, a precizat Ştefan Popescu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Pescarilor Sportivi din România.
Relaxare pe malul apei
Pe perioada prohibiţiei din perioada 13 aprilie - 30 mai, pescarii fie au pus undiţele în cui, fie au scos din buzunar sume cuprinse între 30 şi 100 de lei pentru o singură zi de pescuit în bălţile private. „Nu am fost la pescuit în perioada de prohibiţie pentru că sunt genul de om căruia îi pasă de lege şi de natură, care trebuie să îşi urmeze cursul. Dacă în lege scrie că nu e voie să pescuiesc nu o fac. Dar acum odată cu terminarea perioadei de prohibiţie nu voi lipsi în dimineţile de weekend de pe malul Mureşului“, a spus Ioan Vlad, 46 ani, un pescar amator din Alba Iulia.
Scobar, ştiucă, şalău sau somn sunt câteva din speciile cele mai des întâlnite în apele din judeţul Alba şi care pot fi capturate în această perioadă. „Am fost în weekend la pescuit cu un prieten pe Târnavă. În 4 ore am prins un somn de un kilogram şi jumătate şi câteva exemplare mai mici. Căldura nu este tocmai bună nici pentru noi nici pentru peşti şi o să mă gândesc de două ori pentru următoarea partidă de pescuit“, a explicat Andrei Stanciu, 31 ani. @N_