Nicolae Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) care administrează fonduri de 4 mld. euro anual, unul dintre cele mai mari bugete ale unei instituţii publice, spune că de la începutul anului consumul de medicamente a crescut cu 15%, în special pe seama produselor scumpe, această tendinţă existând de mai mulţi ani.
"În ceea ce priveşte consumul de medicamente în România asistăm la nişte particularităţi care nu există în nicio ţară europeană. Nu există control asupra prescrierii de medicamente. Aşa cum este construit sistemul, medicii pot prescrie medicamente scumpe. Adică prescriu medicamente originale. În aceste condiţii asistăm la o aberaţie. Trăim într-o ţară săracă, dar care consumă 70% medicamente originale şi 30% medicamente generice", a spus Duţă într-un interviu acordat Ziarului Financiar. Duţă, 40 de ani, a venit la conducerea CNAS în decembrie 2009.
Pe fondul crizei, majoritatea statelor europene încearcă să-şi reducă cheltuielile cu sănătatea şi au în vedere măsuri precum reducerea nivelului de compensare, substituţia medicamentelor originale cu cele generice sau tăieri de preţuri. Grecia, spre exemplu, a redus preţurile cu 25%, în timp ce autorităţile britanice au început să refuze anumite produse motivând că nu au rezultate pe măsura preţurilor mari practicate.
În sistemul de sănătate, fondurile CNAS, care se formează din contribuţiile angajatului (5,5%) şi angajatorului (5,2%) din salariul brut, merg în mare parte către spitale (1,8 mld. euro), iar un procent important către medicamente. În România există peste 400 de spitale, aproximativ 6.000 de farmacii şi în jur de 50.000 de medici. În ultimii ani fondurile sănătăţii au crescut puternic de la 1,4 mld. euro în anul 2004 la aproape 4 mld. euro în prezent, conform Le Figaro.
70% din cheltuiele unui spital - salariile
"Au existat disc