Peste 70 de angajaţi din Constanţa îşi vor pierde locurile de muncă în următoarele săptămâni.
Chiar dacă la nivelul lunii trecute Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Constanţa a înregistrat o scădere a ratei şomajului de 1,1% faţă de luna aprilie, există societăţi comerciale care au anunţat că sunt nevoite să recurgă la disponibilizări. Potrivit Gabrielei Spătaru, purtător de cuvânt al AJOFM Constanţa, pentru perioada iunie-iulie 2010, patru firme vor concedia colectiv 72 de persoane. „Domeniile de activitate ale acestora sunt administraţie publică generală, economică şi socială, silvicultură şi exploatare forestieră şi fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului", a adăugat Gabriela Spătaru. Din totalul de şomeri aflaţi în prezent în evidenţa AJOFM Constanţa, 82% provin din sectorul privat.
Dacă patronii constănţeni fac disponibilizări ca să îşi salveze afacerea, ofertele de muncă provin de la angajatorii străini. În Cipru, spre exemplu, angajatorii pun la dispoziţia şomerilor români 191 posturi vacante. Meseriile sunt diverse, de la montator piscine, tinichigiu industrial, sudor până la brutar, cofetar sau asistentă medicală. Salariile se situează între 780 şi 1.600 euro, unii dintre patroni oferind şi cazare. Ofertele sunt valabile până la 31 iulie 2010. Pentru specialiştii din domeniul medical, Ministerul Sănătăţii din Malta oferă 220 de locuri de muncă pentru farmacişti şi asistenţi medicali cu retribuţii anuale între 13.000 şi 18.550 euro. Peste 70 de angajaţi din Constanţa îşi vor pierde locurile de muncă în următoarele săptămâni.
Chiar dacă la nivelul lunii trecute Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Constanţa a înregistrat o scădere a ratei şomajului de 1,1% faţă de luna aprilie, există societăţi comerciale care au anunţat că sunt nevoite