"Multă energie verde înseamnă probleme pentru sistem." Acesta este primul semnal de alarmă tras de Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, referitor la impactul proiectelor eoliene asupra sistemului energetic naţional.
Energia verde, prima în sistem
Potrivit Legii 220/2008, care stabileşte sistemul de promovare a energiilor regenerabile şi care în prezent a fost trimis spre promulgare către Preşedinţie în urma modificărilor apărute la textul iniţial, "operatorii de transport şi sistem şi operatorii de distribuţie asigură transportul, respectiv distribuţia, precum şi dispecerizarea cu prioritate a energiei electrice produse din surse regenerabile, pentru toţi producătorii de energie din surse regenerabile, indiferent de capacitate, astfel încât limitarea sau întreruperea producţiei de energie din surse regenerabile să fie aplicată numai în cazuri excepţionale, dacă acest fapt este necesar pentru stabilitatea şi securitatea sistemului energetic naţional."
Acest lucru înseamnă că indiferent de consumul naţional de energie dintr-un moment, energia produsă din surse regenerabile va fi prima încărcată în sistem, ceea ce ar putea duce la oprirea unor unităţi convenţionale în momentul în care nu există un consum de energie corespunzător.
Reactoare sub presiune?
"Reactoarele de la Cernavodă o să stea pe butuci pentru că vin investitorii din eoliene, iar energia lor are prioritate. Trebuie să se facă ceva cu această lege pentru că energia nucleară trebuie să fie protejată. Nu poţi să porneşti şi să opreşti reactoarele ori de câte ori bate vântul mai tare", spune Viorel Şerban, inginer în cadrul CITON, sucursală a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare specializată în proiectarea şi ingineria pentru obiective nucleare. Mai mult, specialiştii spun că în actualul text al Legii 220/2008 in