În doar trei săptămâni, Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a fost suplimentat cu peste 900.000 de lei din amenzile aplicate şi sumele încasate ca urmare a respingerii de la plată a concediilor medicale care au fost eliberate ilegal. La cererea ministrului sănătăţii, dl Cseke Attila, în perioada 19 mai – 4 iunie 2010, reprezentanţii caselor de asigurări de sănătate au efectuat acţiuni de control ce au vizat modul de acordare a concediilor medicale, dar şi eliberarea certificatelor de concediu medical. Dacă în primă fază, până în jurul datei de 28 mai, a fost mai mult o verificare care a avut scopul de a aduce la cunoştinţa medicilor şi pacienţilor legislaţia şi de a atenţiona asupra noilor prevederi, în cea de-a doua fază a fost un control temeinic, pe lege, în care s-au aplicat sancţiuni destul de drastice pentru cei găsiţi în ilegalitate. (...)
„În urma controalelor, Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a fost suplimentat cu suma de peste 900.000 de lei. Ca să aveţi o imagine asupra acestui subiect, cu aceşti bani pe care i-am strâns în trei săptămâni am putea asigura tratamentul standard pentru aproape 90 de bolnavi de cancer timp de un an, sau am putea finanţa tot ceea ce înseamnă medicamente, materiale sanitare, salarii pe o lună în trei unităţi de primiri urgenţe din spitale de nivel mediu“, a declarat ministrul Cseke Attila.
Timp de trei săptămâni, au fost verificaţi, la nivel naţional, 1.540 de medici care au eliberat certificate de concediu medical, identificându-se abateri de la legislaţia în vigoare în cazul a 336 dintre aceştia. Abaterile au constat în inexistenţa sau neconformitatea unor documente prevăzute de lege. Mai precis, la fişa pacientului nu au fost anexate declaraţiile acestora privind locul ales pentru verificare, lipsea declaraţia prin care se dovedeşte plata asigurărilor de sănătate sau nu exist