Judecătoria sectorului 5 Bucureşti a apreciat vineri drept neîntemeiată acţiunea prin care fostul premier Călin Popescu Tăriceanu îi cerea daune de 100.000 de lei premierului Emil Boc pentru afirmaţiile publice făcute în legătură cu contractul Sterling.
Decizia poate fi contestată la Tribunalul Bucureşti.
· Motivul disputei:Ordonanta de Guvern care a stat la baza unui contract dintre statul român şi firma canadiană Sterling Resources, prin care i-au fost concesionate firmei canadiene resursele din zona Insulei Şerpilor din Marea Neagră, zonă care, la vremea semnării contractului, la sfârşitul anului 2008, se afla în litigiu între România şi Ucraina.
Boc despre Tăriceanu: "Un hoţ în sens figurativ"
Sterling: Raportul comisiei de anchetă conţine erori majore
Potrivit documentelor depuse în instanţă, Emil Boc a declarat că Tăriceanu a încălcat legea şi a prejudiciat interesele României, premeditând "o afacere în favoarea unor grupuri de interese". "Toate aceste afirmaţii grave sunt mincinoase. Ele aduc atingere reputaţiei mele, imaginii mele publice şi îmi produc un prejudiciu moral", a susţinut Tăriceanu, care a solicitat daune de 100.000 de lei.
Emil Boc a declarat, în timpul audierilor, că Tăriceanu este hoţ, dar numai în sensul figurat, în cazul afacerii Sterling, pentru că nu a făcut licitaţie pentru petrolul din Marea Neagră. "Nu este un hoţ în sensul dreptului comun, ci este hoţ în sensul figurativ pentru că nu a protejat interesul public. Domnul premier nu a respectat legea care prevede organizarea unei licitaţii publice în cazul acestui contract", a explicat Emil Boc.
Tăriceanu anunţa la 18 februarie 2009 că i-a acţionat în judecată pe premierul Emil Boc şi pe social-democratul Iulian Iancu, pentru afirmaţiile lor despre Hotărârea de Guvern 1.446/2008, privind aprobarea Actului adiţional numărul 11 la Contractul