Medic la Ambulanţă, voluntar al Crucii Roşii, instructor formator pentru detaşamenmtele de intervenţie în dezastre, arbitru autorizat al Societăţii Naţionale de Cruce Roşie Română şi profesor la Şcoala Sanitară Postliceală, Călin Neamţ îşi dedică timpul salvării vieţilor omeneşti.
Încă din clasa a cincea, Călin Neamţ a fost atras de medicină. „Am citit o carte despre un medic care şi-a dedicat viaţa alinăprii suferinţei băştinaşilor din Africa, iar, asociat cu filmele lui Tarzan, mă vedeam în mijlocul triburilor de negri, îngrijindu-le suferinţa. După aceea, am început să citesc cărţi despre medici celebri şi cercetători de renume“, spune Călin Neamţ. Timp de zece ani, a studiat pianul. „Cu toate că toţi cei din generaţia mea mă vedea un dirijor talentat, pasiunea pentru medicină a învins, astfel încât în 1978 am intrat al doilea pe ţară la Facultatea de Medicină“, adaugă medicul. Atât armata, cât şi facultatea, le-a urmat la Timişoara. „După absolvirea facultăţii, am cerut repartiţie la Târgu-Jiu, pentru că în 1984 m-am «măritat » cu o olteancă. Decizia venirii în Târgu-Jiu nu o regret nici acum, iar soţia mea a rămas aceeaşi prietenă, colegă şi iubită“, spune zâmbind Călin Neamţ. A fost stagiar timp de trei ani la Săpitalul Târgu-Jiu, dând examen din şase în şase luni, pe profilele studiate. Era perioada în care specializările erau interzise, astfel încât după stagiatură a primit repartiţie pe baza mediei la Dispensarul Medical Rural din comuna Polovragi, unde, timp de doi ani de zile, a locuit cu soţia şi fetiţa nou-născută. Fiind medic de circă, a prins evenimentele din 1989 cu responsabilitatea verificării calităţii apei din zona respectivă.
A lucrat în Elveţia şi în Libia
„A trecut tensiunea momentelor respective şi am crezut că lumea e pregătită să ne primească, dar nu eram noi pregătiţi să îi facem faţă. În septembrie 1990, am ple