În ultima săptămână Bursa de la Bucureşti a înregistrat aprecieri pe indici chiar şi de 20%, cea mai mare volatilitate fiind consemnată de indicele societăţilor financiare BET-FI, care a urcat la 23.000 de puncte. Indicele BET a înregistrat o volatilitate mai redusă, de aproape 10%.
Brokerii sunt de părere că bursa se înscrie astfel pe un trend de revenire, după corecţiile puternice din mai, perioadă în care piaţa a coborât cu circa 40%. Scăderea cotaţiilor din luna mai s-a datorat în principal agravării contextului economic extern, în special pe fondul problemelor de deficit cu care s-au confruntat ţările din zona euro.
"S-a trecut de la un pesimism exagerat faţă de zona euro şi moneda euro legat de problema datoriilor Spaniei, Portugaliei etc. la o abordare mai echilibrată şi după ce emisiunile de eurobonduri ale acestor state au fost foarte bine primite de investitori. Ca urmare, pieţele bursiere au reacţionat pozitiv, şi piaţa americană, care nu avea oricum alte motive să scadă, datele macro de acolo fiind foarte bune, a revenit pe creştere. Bursa s-a contaminat şi ea de creşterile pieţelor globale", a explicat Iulian Panait, preşedintele firmei de consultanţă în investiţii KTD Invest.
Cătălin Miron, directorul de tranzacţionare al societăţii de intermediere Ieba Trust, apreciază că pe Bursă s-a mai eliminat din tensiunea acumulată în luna mai şi că treptat reapare entuziasmul investitorilor pentru cumpărare.
"Evoluţia din ultima săptămână aduce mai degrabă a revenire după scăderile puternice din luna mai, unde în piaţă există un sentiment negativ, atât pe plan intern, dar mai ales pe plan extern, referitor la problemele de deficit ale Greciei şi ale altor state din regiune. S-a eliminat din tensiune, iar acum se observă un entuziasm mult mai mare în piaţă", a declarat Cătălin Miron
De altfel, în ultima săptămână valoarea tranzacţiil