La șapte decenii după ce Charles de Gaulle și Winston Churchill își descopereau destinul comun de a lupta împotriva fascismului, liderii în funcţie ai Franţei şi Marii Britanii le onorează memoria. Pot forja Nicholas Sarkozy şi David Cameron aceeaşi alianţă?
La Londra, s-au celebrat, pe 18 iunie, în prezenţa preşedintelui francez, Nicholas Sarkozy, şi a premierului britanic, David Cameron, două momente importante ale celui de-al Doilea Război Mondial: apelul lui Charles de Gaulle de la BBC, în care îi îndemna pe francezi să lupte împotriva germanilor, și faimosul discurs “At our finest hour” al premierului britanic Winston Churchill din Camera Comunelor.
Pe 16 iunie 1940 Franța este înfrântă de Germania și cere armistițiul, care va fi semnat pe 22 iunie. Conducerea statului francez revine unui erou al Primului Război Mondial - Mareșalul Petain. Ca o reacție la căderea Franței, pe 18 iunie, au loc faimoasele discursuri ale lui Charles de Gaulle, erijat în lider al rezistenței franceze, și Winston Churchill, care anunța Parlamentulului britanic începutul “Bătăliei pentru Anglia”. A fost actul de naștere a unei relații sinuoase între două personalități care au marcat, în mod esențial, imaginarul politic al propriilor țări. Oameni nerezonabili, cu un destin comun Deși traiectoria pe care și-au înscris țările după război sunt contrare, cei doi mari oameni de stat prezintă multe similitudini. De la atitudinea dură și îndârjită politic până la impactul pe care l-au avut asupra sistemelor politice din Marea Britanie și Franța, Churchill și de Gaulle împărtășesc multe trăsături, în special orgoliul național specific elitei politico-militare călite în Marele Război. Oameni de stat, oratori și scriitori, cei doi au exercitat asupra națiunilor lor o atracție irezistibilă, creând din Churchillism și Gaullism, mituri politice centrale, pe care oamenii de stat englezi