Pentru foarte multi oameni, in special femei, poftele pentru anumite alimente actioneaza asupra lor cu o forta ce pare foarte greu de invins. Din ce in ce mai multe studii arata ca acestea nu sunt determinate de foame de cele mai multe ori, ci de acea placere pe care o simte creierul prin dopamina si serotonina - substante eliberate atunci cand gustul si mirosul ne sunt incantate de mancaruri delicioase, care dau o stare de bine.
Cand iti este foame, stomacul produce hormonul numit grelina, iar cand este plin, celulele elibereaza leptina, care iti spune sa te opresti din mancat. Poftele sunt insa diferite, cei mai multi experti fiind de parere ca acestea apar din cauza hormonului stresului - cortizolul.
Alimente care-ti cresc fertilitatea
Mai exact, acesta blocheaza eliberarea leptinei, astfel ca stomacul nu mai transmite creierului semnalul ca nu mai are nevoie de hrana, determinandu-te sa mananci mult mai mult. Iar impotriva acestor pofte este foarte greu sa lupti, chiar daca ai o vointa puternica.
Pentru a te ajuta sa ai mai mult succes, dailymail.co.uk iti ofera cateva sfaturi.
1. Cauta inlocuitori pentru placerea de a manca atunci cand esti trist
Uneori, poftele au mai mult o cauza psihologica decat una chimica. Spre exemplu, daca ai obiceiul sa dai fuga la ceva dulce atunci and esti trist sau plictisit, aceasta nevoie s-ar putea sa fie determinata de o obisnuinta din copilarie, daca atunci cand te loveai sau te suparai cei care te ingrijeau obisnuiau sa te impace oferindu-ti o prajitura.
Pentru a reusi sa invingi aceasta nevoie, poti incerca sa te refugiezi in alte placeri, cum ar fi cumparaturile (daca iti mai permite criza). Cumparaturile (indiferent daca este vorba de lucruri importante sau doar marunte) transmit aceeasi stare de bine creierului, ca si o briosa. Numai ca iti tr