Cel puţin 25 de persoane au murit în sudul Franţei, din cauza intemperiilor urmate de inundaţii devastatoare. Zeci de mii de case au rămas de asemenea fără electricitate şi apă potabilă. Operaţiunile de salvare s-au terminat, dar autorităţile nu exclud găsirea de noi victime sub dărâmături. Transmite de la Paris, Vasile Damian.
Cel puţin 25 de persoane au murit în sudul Franţei, din cauza intemperiilor urmate de inundaţii devastatoare. Zeci de mii de case au rămas de asemenea fără electricitate şi apă potabilă. Operaţiunile de salvare s-au terminat, dar autorităţile nu exclud găsirea de noi victime sub dărâmături. Transmite de la Paris, Vasile Damian (audio).
Două zile de inundaţii istorice - cele mai mari din 1827 încoace - au relansat întrebările legate de prevenirea riscurilor naturale în Franţa. În acest sens, premierul François Fillon a prezidat vineri dimineaţă o reuniune inter-ministerială, pentru a trage învăţămintele acestei tragedii.
De partea sa, preşedintele Nicolas Sarkozy, aşteptat săptămâna viitoare în zona devastată a precizat că "toate mijloacele statului vor fi puse în slujba sinistraţilor".
Declaraţii şi anunţuri care nu au putut să pună capăt însă criticilor venite de pe băncile Senatului francez. "Se poate evita moartea oamenilor", declară mai multi aleşi din Camera Superioară a Parlamentului de la Paris. Problema ar fi una de transmisie a informaţiilor şi o alta la nivelul alertelor. Fără a uita "urbanizarea excesivă a zonelor sensibile", lucru care a avut consecinţe dramatice şi în luna februarie, odată cu trecerea furtunii Xynthia pe litoralul atlantic al Franţei, furtună soldată cu 53 de morţi.
În sfârşit, secretarul de stat la Ecologie a admis faptul că în Franţa anumite riscuri sunt subestimate. O misiune parlamentară franceză prevede astfel ca de acum încolo toate permisele de construire din zonele cu risc să