Editura Cadmos a publicat recent un superb album bilingv (română şi engleză) semnat de Cristina Ţurlea şi intitulat "Banca Naţională a României. Cronica restaurării Palatului vechi".
Palatul Băncii Naţionale a României, din strada Lipscani nr. 25, cunoscut şi ca Palatul vechi, a devenit, chiar de la construire, la sfârşitul veacului al XIX-lea, o emblemă a instituţiei financiare, apoi monument arhitectonic. Clădirea în sine a suferit nenumărate mici modificări în timp (care nu au afectat însă ansamblul) adăugiri, restaurări şi recondiţionări.
În 1990, conducerea BNR a constatat că, la 100 de ani de la construcţie, imobilul avea nevoie de intervenţii masive în lucrări de modernizare, restaurare a valorilor de patrimoniu, consolidare şi refacere a tuturor categoriilor de instalaţii. A început un proces masiv de restaurare a Palatului, acţiune complexă şi desfăşurată în mai multe etape, începând cu 2000. Amploarea fără precedent a demersului solicita un plan realist şi coerent, fundamentat pe fonduri substanţiale şi dublat de o decizie fermă. În foarte multe cazuri restauratorii au arătat ingeniozitate, nu se mai întâlniseră cu situaţii de o asemenea complexitate, cum a fost, de pildă extragerea marii oglinzi din Cabinetul Guvernatorului, refacerea zidului pe care se fixa şi remontarea în acelaşi loc, cu exact rama şi elementele decorative iniţiale, care fuseseră demontate bucată cu bucată.
Despre toate acestea vorbeşte "Cronica restaurării Palatului vechi", care aminteşte şi toate modificările şi modernizările anterioare, din veacul al XX-lea. Prin urmare, un album în care sunt surprinse toate transformările prin care a trecut Palatul vechi al BNR. Este prima lucrare de acest fel care apare la noi, bogată în informaţii, dar şi mai bogată în ilustraţii detaliate ale fiecărei etape.
Autorul, Cristina Ţurlea, a absolvit în 1990 Universitatea de Ar