Micro ferma din comuna Voiniceni se poate mândri cu păstrarea tradiţiei oilor din rasa Ţurcană. Produsele de la Voniceni sunt 100% naturale şi preparate fără conservanţi şi sunt apreciate de străinii care mănâncă „româneşte”.
În comuna mureşeană Voiniceni funcţionează de aproape patru ani una din puţinele ferme de oi din rasa Ţurcană pură din România. Crescute într-un mediu curat din toate punctele de vedere, pe păşuni care nu au fost niciodată „poluate” cu substanţe chimice şi păstrându-se condiţiile tipice româneşti de hrănire, oile dau un lapte bun, apreciat deopotrivă atât de cei din ţară, cât şi de cei din afară. „Visul unei asemenea ferme îl am din facultate, dar din considerente financiare nu am reuşit să îl îndeplinesc decât acum trei ani şi jumătate. Avem 600 de oi, fiind respectate absolut toate caracteristicile rasei Ţurcane”, ne-a declarat Răzvan Răducan, directorul fermei de la Voiniceni. În momentul de faţă, ferma valorează aproape 350.000 de lei şi seamănă mai degrabă cu o gospodărie rurală tipică României de acum câteva sute de ani. La Voiniceni se produc brânză de burduf, urdă, caş dulce sau sărat, care aduc aminte oricui de vremurile în care mergeau la ţară, în vizită la bunici.
Spaniolii mor după caşul de Voiniceni
Recunoscute pentru rezistenţa la condiţiile climatice vitrege şi pentru laptele de calitate superioară, oile Ţurcane au ajuns să fie apreciate la nivel european. De aproape un an, produsele de la Voiniceni au ajuns să fie cumpărate în ţări ca Spania sau Ungaria. „În urmă cu un an am reuşit, prin intermediul unor cunoştinţe, să duc câteva exponate într-un magazin cu produse româneşti din apropiere de Madrid. Le-au plăcut atât spaniolilor, cât şi românilor de acolo, care s-au simţit astfel mai aproape de casă. Şi în Ungaria se mănâncă brânză de Voiniceni”, afirmă Răducan. În viitorul apropiat, mieii de Voinice