Franţa a fost nevoită să majoreze vârsta de pensionare de la 60 la 62 de ani pentru că dacă în urmă cu 40 de ani patru angajaţi cotizau pentru un pensionar, în prezent raportul este de 1,5 angajaţi.
Din cauza găurii de 32 mld. euro din sistemul de pensii, statul francez nu-şi mai permite să ofere prea multe privilegii, care într-o oarecare măsură au ajuns să definească stilul de viaţă specific francez. Ce înseamnă asta? Pensionare la vârsta rezonabilă de 60 de ani, facilităţi pentru cinci milioane de angajaţi din sistemul de stat care pot ieşi la pensie chiar şi mai devreme, precum şi bonusuri şi scutiri de la impozite care le oferă pensionarilor şansa de a avea un nivel de trai mult mai ridicat decât angajaţii cu salarii medii, scrie Financial Times.
Din cheltuielile sociale ale guvernului de la Paris, 65% se îndreaptă către pensii. Asemenea celor mai multe state dezvoltate, Franţa este o ţară cu populaţie îmbătrânită şi totodată are una dintre cele mai mari speranţe de viaţă. În medie, femeile primesc pensie timp de 28 de ani, iar bărbaţii, timp de 24 de ani, comparativ cu restul statelor din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, unde cifrele sunt mult mai mici, de 23, respectiv 18 ani.
Angajaţii din sectorul public francez primesc o pensie egală cu 75% din salariul lunar primit în ultimele şase luni de activitate, în timp ce angajaţii de la privat primesc 50% din media lunară a veniturilor primite în cel mai bine remuneraţi 25 de ani de activitate, la care se pot adăuga pensiile private. Pensia medie din Franţa s-a ridicat în 2008 la 1.122 de euro (825 de euro pentru femei şi 1.426 de euro pentru bărbaţi). În România pensia medie este de 170 de euro.
Probleme la finanţarea deficitului sistemului de pensii
"Nu putem evita creşterea vârstei de pensionare. Toţi partenerii europeni vor munci mai mult, iar noi nu put