Franţa şi Germania sunt hotărâte să impună o nouă taxă instituţiilor financiare, pe care le consideră vinovate de criza economică actuală.
Germania a făcut din nou apel la celelalte state din UE să susţină introducerea unei taxe asupra sistemului bancar, sector care este considerat vinovat pentru criza din ultimii ani, anunţă Reuters. Cererea vine din partea cancelarului Angela Merkel, la o reuniune a reprezentanţilor statelor UE, unde se va lua în considerare şi înăsprirea controlului asupra cheltuielilor în cele 27 de state şi modalitatea în care vor fi structurate acuzaţiile împotriva sectorului bancar.
"Germania şi Franţa cred că cei care sunt responsabili pentru criză ar trebui să plătească mai mult", a spus Merkel. Potrivit cancelarului austriac, Werner Faymann, se încearcă impunerea impozitului la nivel UE, dar iniţiativa nu e agreată de toate statele membre. Anglia s-a opus, cu menţiunea că vrea să impună un astfel de impozit propriu.
Pe de altă parte, Irlanda crede că o altă astfel de taxă va influenţa negativ evoluţia economiei. Recent, miniştrii finanţelor din G20 au renunţat la impunerea acestei taxe la nivel mondial din cauza Japoniei, Canadei şi a Braziliei, care s-au opus pentru că economiile acestor ţări nu au fost afectate de criză.
Creditorii din Ungaria, luaţi în colimator
Săptămâna trecută, guvernul ungar a anunţat că vrea să mai pună o taxă pe profitul băncilor, timp de trei ani, măsură integrată în planul de menţinere a deficitul bugetar la 3,8% din PIB.
Potrivit Mediafax, premierul ungar, Viktor Orban, s-a angajat să introducă o taxă pentru bănci care să aducă numai în acest an venituri de 856 milioane dolari (circa 200 miliarde de forinţi).
Pe de altă parte, reprezentanţi ai grupului Erste, care are planuri să se impună ca o a doua bancă din Ungaria, după OTP, spu