Doi dintre supravieţuitorii calvarului, au decis să relateze grafic, în exclusivitate, momentele de chin pe care le-au trăit şi le-au îndurat în acea perioadă.
Un număr de 60 de lucrări de grafică, sub semnătura cunoscutului pictor şi caricaturist, Radu Bercea, au fost expuse astăzi în cadrul galeriei de la Muzeul Regiunii Porţile de Fier.
Muzeul este timp de două luni, gazda unei galerii inedite prin tematică. Expoziţia este închinată calvarului deportărilor din 1951, din zona Banatului şi judeţului Mehedinţi.
Altă parte a ineditului, este valoarea dată exponatelor.
Galeria prezintă lucrări de grafică, semnate „Radu Bercea”, unul dintre cei care a suferit în închisorile Bărăganului şi este solidar cu durerea deportaţilor.
Sunt imagini care ilustrează etapă cu etapă, fenomenul politic al deportărilor în Bărăgan, adică dislocarea propriu-zisă, transportul în vagoane de animale, aşezarea în câmp deschis, cum şi-au construit singuri casele din chirpici şi cum apoi le-au părăsit în 1955-1956.
Fiecare operă este însoţită de mesaje sau de explicaţii de genul „ Mână de lucru ieftină pentru republica socialistă” sau „Pierderea celui drag”.
Expoziţia a fost vernisată chiar astăzi, având ca scop comemorarea a 59 de ani la nefericitul eveniment.
Aceasta va dura 2 luni de zile şi intră în costul biletului pentru vizita Muzeului Porţile de Fier. Pe aceeaşi temă, autorul a scris şi cartea „Mărturii din infern”, pe care a dezvoltat-o mai amplu.
Lucrările vor donate, ulterior, de către autor, muzeului, în schimbul cărora nu va pretinde nici un ban.
„Eu am încercat să relatez grafic toate trăirile tinereţii mele. Împreună cu domnul preşedinte Ianăşi, noi am fost împreună în acelaşi lagăr, am vrut să relatăm grafic, ceea ce până acum nu a făcut nimeni. Ceea ce am rela