Pentru cei care nu au încercat până acum acest sport, escalada poate fi o experienţă inedită. Pe lângă rolul distractiv pe care îl are, căţărarea este un antrenament fizic complex, care dezvoltă spiritul de aventură, dar şi capacitatea de concentrare.
La Craiova există unul dintre cele mai mari panouri de escaladă, dotat cu pereţi de 9,6 m înălţime şi o suprafaţă căţărabilă de 156 mp. Clubul Akademos este singurul din regiune unde se organizează competiţii de escaladă, iar gradul de dificultate al panoului este pentru avansaţi, dar şi începători.
CITEŞTE ŞI:
Doi craioveni au atins cel mai înalt vârf din afara Asiei
„În special organizăm competiţii regionale şi locale pentru cei care practică escaladă aici. Vin nu doar căţărători experimentaţi, ci şi o mulţime de amatori care nu au practicat niciodată acest sport“, spune Dragoş Veleanu, preşedintele Clubului Sportiv Akademos. Escalada nu este un sport extrem, însă este o formă de recreere excelentă, care antrenează nu numai condiţia fizică, ci şi o întreagă serie de aptitudini importante, dinamismul şi curajul, adaptarea sau analiza rapidă. La club se organizează cursuri de iniţiere, susţinute de instructori specializaţi.
Recomandată şi copiilor
Problemele pe care le pune escalada, precum observaţia, aprecierea justă sau luarea unei decizii imediate sunt adevărate probe de curaj şi motivare pentru copii, explică instructorii. Fie că eşti începător sau avansat, instructorii propun la început o evaluare, pentru a adapta programul de pregătire pentru fiecare participant. „Este o metodă de autoevaluare care te ajută să îţi descoperi punctele tari şi slabe, cum sunt gradul de curaj şi motivare de care dispui. Astfel îţi poţi stabili priorităţile şi programul de antrenament pe care trebuie să îl urmezi pentru a-ţi îndeplini obiectivele“, adaugă instructorul Cristi Gună.